Challenger Deep of Marianna Trench

“Daddy, what is the deepest part of the ocean?” “Ahh I know this one. It is Marianna Trench.” “Yes but no. It is called Challenger Deep daddy. It is part of Marianna Trench.” “Ohhh, now I know. Thank you.” Aku pun buat-buat sibuk nak buat susu untuk baby. Mesti dia akan tanya lagi ni. “Daddy, […]

Continue Reading

Bantulah Aku Dengan Doa…

Gais, kalau dapat mesej whatsapp dari Khairul Abdullah dan dia minta nak pinjam duit atau minta derma atau apa sahaja berkaitan duit maka ingatlah yang itu adalah scammer. Bukan aku okeh. Aku tak pernah mesej orang untuk minta duit (kecuali orang yang hutang aku). So, please, kalau dapat mesej dari “aku” minta pinjam duit atau […]

Continue Reading

Aku Ada Masa 15 Bulan Sahaja

“Daddy, that is northern light.” Khaleef tunjuk kat tv waktu aku tengah tengok dokumentari kat Nat Geo. Waktu tu umur dia baru nak masuk 3 tahun. Dia sudah kenal benda sains ni dan juga huruf dan nombor. Dia sudah mula bercakap tentang monumen dunia. Waktu umur tersebut dia tak menconteng tanpa sebarang rupa, tetapi dia […]

Continue Reading

Tamak Pahala Challenge 2.0

Kalau TikTok Challenge ramai je yang join, tapi Tamak Pahala Challenge ni ada ke nak join? Saya yakin InsyaAllah tentu lebih ramai. Begini, ada sebuah sekolah rendah Islam di Gurun Kedah perlukan bantuan. Asbab reputasi sekolah yang terkenal di kalangan penduduk tempatan atas pencapaian dari segi akademik dan sahsiah, bilangan pelajar semakin bertambah. Surau lama […]

Continue Reading

Benda Yang Paling Aku Takut

Antara “tough moment” bila jadi parent adalah bila kena panggil dengan cikgu dan mendapat laporan tentang kesalahan anak. Benda yang paling aku takut dah mula berlaku dan ianya semakin kerap, baik di sekolah ataupun di rumah. Merosakkan, mengganggu, memukul serta mencederakan tanpa perasaan.  Tantrumnya sukar dikawal, sukar dipujuk dan dia semakin agresif. Aku dah karang […]

Continue Reading

Pekasam Aquada Dengan Nasi Kosong Pun Laju Bertambah Oihh

Nasi kosong dengan pekasam sahaja pun laju bertambah oihh. Bau dia ditambah dengan bawang yang dimayang dan digoreng manja bersama cili dan perahan limau ataupun lemon, uishhhh berdesup perginya. Kena pulak Pekasam Aquada yang super premium ni, sedap tu toksah cakap lah. Aku ni first time makan pekasam telur sotong baqhang. Sedap rupanya. Maklumlah dulu-dulu […]

Continue Reading

Mamakiddies – Gais, Nak Carseat Percuma Tak?

Gais, nak carseat percuma tak? Nah ni peluang untuk menang 1 unit carseat bernilai RM300 tau. Caranya mudah jer, tak perlu jawab soalan dan tak perlu slogan bagai. Cuma perlu Like, Tag dan Share sahaja. Ni dia cara-cara nak menang. 1. Pergi like/follow FB Page Mamakiddies.my 2. Klik post di bawah ni. Kat post ni […]

Continue Reading

Hampir Nak Kena Langgar

Pagi tadi aku hampir nak kena langgar. Aku baru parking dan lalu di belakang kereta yang sedang berhenti double park. Sampai ngam-ngam belakang bontot kereta, dia boleh tiba-tiba undur dengan mengejut. Oihh termenjerit aku. Mujurlah aku ada jurus Hikmat Meliuk Pinggang Naga Berapi. Sempat aku bengkokkan pinggang dan ejas badan sambil melompat ketepi dengan jeritan […]

Continue Reading
1 2 3 117