Apa kata siapa yang boring duduk saja di rumah tu kita belajar buat sabun?
Kita guna minyak masak yang dah lepas goreng ayam, kepok lekor, ikan talapia dan ikan masin semalam tu. Jangan buang, kita recycle buat sabun basuh pinggan okeh.
Jom kita belajar dengan akak sabun kita Suhaili Baharudin yang sememangnya sudah popular seantero Malaya dalam arena pembuatan sabun ni. Majalah 3 tu asyik muka dia jer keluar tau.
Kali ini Kak Eli kita nak buat amal dengan team #InfakSusu. Semua yuran penyertaan RM50 untuk kelas kali ini dia akan sumbang 100% pada dana infak susu yang akan membantu ratusan lagi anak-anak kecil yang keputusan bekalan susu di saat-saat sukar begini.
Minyak lepas goreng keropok lekor dan ayam goreng.
Tuang NaOH kedalam bancuhan. Jangan tanya banyak mana sukatan resepi masuk kelas dulu please.
Kacau. Dalam kelas online tu nanti banyak tips dan tricks akan diajar.
Kak Eli kata korang kena tuang dalam bekas tipuware. Konsepnya jangan membazir. Gunalah apa saja bekas yang ada didapur. Warna memang ngeri tapi jangan risau.
Nampak? Bancuhan dah kering dan jadi sabun dah.
Begitulah proses ringkas buat sabun sendiri. Buihnya semulajadi dari minyak tadi. Orang putih selalu kutuk minyak masak kita tak berkualiti padahal mereka tahu minyak kelapa sawit ni antara yang terbaik didunia.
Kalau buat sabun minyak sawit dan minyak kelapa akan menghasilkan buih yang paling banyak tau.
Boleh juga dicuci pada baju sekolah anak. Perasan tak kedai ada jual sabun begini harga RM2? Kak Eli rasa ia melalui proses yang sama seperti cold process cuma tak pasti ia dibuat dari minyak apa. Mungkinkah minyak lepas goreng oink oink?
Boleh juga buat lawa-lawa gini. Kot nak sental baju ke.
Klik link ni tau.
https://soaporia.onpay.my/order/form/infaksusu-kelassabun
https://soaporia.onpay.my/order/form/infaksusu-kelassabun
https://soaporia.onpay.my/order/form/infaksusu-kelassabun
Mohon share juga untuk kawan-kawan lain join belajar buat sabun dan sumbang kepada dana infak susu kami.
Terima kasih gais.
KHAIRUL ABDULLAH
#SuperDAddy
#TeamInfakSusu







Leave A Reply