Tadi abah tunjuk gambar dia masak sendiri. Dia kata cemuih (bosan) dah makan di luar sejak mak takde sebab datang tengok cucu. Sabaq sat, esok mak balik dah.
Dulu waktu kami masih kecil, abah selalu masak yang special. Nasi dan lauk pauk memang mak yang sediakan namun kalau kami nak makan best sikit macam mee kuah atau mee sup maka abah yang akan masakkan.
Memang bertambah-tambahlah kami makan. Tak tahulah sama ada memang sedap atau kami memang lapar. Selalunya abah akan masak benda-benda berkaitan mee sahajalah.
Itu speciality dia.
Namun bila kami semua dah dewasa dan berumahtangga, tak pernah lagi abah masakkan begitu untuk kami. Nak minta dia buatkan pun kami tak terminta. Tak tahulah sama ada dia masih ada skill tersebut.

Hari ini nampak dia goreng ikan dan masak kicap daging.
Nampak rupa tu boleh tahan lah.
Harap-harap skill dia masih ada, nanti balik kampung nak paksa dia.
Ayah korang pandai masak apa?







Leave A Reply