• Home
  • About
  • Tips Kembara
  • Resepi
  • Facebook
  • Contact

Selamat Hari Bapa. Apa Yang Isteri Harapkan Dari Seorang Suami?

21/06/2020

Hari ini Hari Bapa.

Saya selalu wonder, apa yang arwah isteri harapkan kepada saya sebagai seorang suami dan juga seorang bapa?  Adakah cukup dengan bagi dia anak dan bagi duit setiap bulan?

Tidak.

Ya, seorang isteri harapkan lebih daripada itu.  Bukan dia minta pada saya wang berjuta, namun kalau ada itulah bonus untuk dia.  Biasanya dia cuma minta keberadaan saya sebagai suami dalam mengharungi urusan rumahtangga bersama.

Senang cakap, dia nak suami tolong dia.

Yer, seorang isteri sangat mengharap untuk dibantu.  Semua isteri mahu dibantu dalam menguruskan rumahtangga.

Sama-sama bangun malam tukarkan lampin anak.  Sama-sama membantu mengemas rumah terutamanya cuci toilet tu.  Sama-sama basuh pinggan dan cawan selepas makan.  Sama-sama jemur kain baju di ampaian dan sama-sama kutip mainan anak-anak yang mana bila terpijak boleh membakar jiwa.

Inilah yang paling dia nak sebab kerja mengurus rumahtangga ni adalah sangat berat dan memenatkan.  Nampak macam mudah, tetapi hakikatnya memeritkan fizikal dan juga emosi.  So bila dibantu dan buat bersama-sama, beban tu hilang separuh.

Sesungguhnya, isteri yang dibantu adalah isteri yang bahagia.

Kita sebagai suami dan ayah ni adalah role model kepada anak-anak.  Budak-budak ni belajar melalui pemerhatian.  Depa perhati sahaja apa kita buat dan ikut.

Kalau kita jenis asyik tengok tv maka depa pun akan jadi macam tu.  Kalau kita jenis lepas makan tinggal pinggan di meja maka depa pun akan ikut macam tu.  Kalau kita jenis buka baju dan seluar main campak merata maka anak-anak juga akan ikut begitu.

Jadi, sempena Hari Bapa ni jomlah kita muhasabah balik diri kita ni.  Sempurnakah kita sebagai seorang suami kepada isteri dan bapa kepada anak-anak?

Adakah kita role model yang terbaik untuk mereka?  Adakah anak-anak akan bangga dengan apa yang kita lakukan?  Paling penting adakah mereka bangga dengan cara kita melayan ibu mereka?

Yang belum pernah basuh pinggan sendiri, yang belum pernah cuci toilet dan mop lantai, yang belum pernah jemur baju, yang belum penah basuh berak dan tukar lampin anak, yang belum tahu cara buat susu, jomlah kita mulakan pada hari ini.

Jadikan Hari Bapa hari ini sebagai titik baru dalam hidup kita sebagai seorang suami dan juga seorang bapa yang awesome.

Semoga satu hari nanti, isteri akan bangga mengatakan yang “itulah suami saya” dan anak-anak dengan bangga menunjukkan “itulah ayah saya.”

Selamat Hari Bapa buat semua.

KHAIRUL ABDULLAH
#SuperDaddy
#FathersDay

Share

Blog  / Events  / Peoples

Khairul Abdullah
Seorang suami yang hensem dan ayah yang kool. Menulis adalah kerja sepenuh masa dan mengembara adalah minat yang dipupuk sekian lama. Ikuti cerita-cerita lain yang sedap dan juga mengancam di Facebook Page beliau.

Leave A Reply


Leave a Reply Cancel reply

You must be logged in to post a comment.



    • Beli TV Online Tanpa Kecewa
    • DIY Kolam Ikan Dengan Shopee
    • Kenapa beg sekolah anak aku berat?
    • Aku dah hantar dia ke sekolah yang betul
    • Birthday KA dan KA
  • My Gallery

© Copyright Khairul Abdullah 2022. All rights reserved