• Home
  • About
  • Tips Kembara
  • Resepi
  • Facebook
  • Contact

Adab Guna Eskalator

29/05/2016

Bila naik atau turun eskalator jom kita berdiri rapat di sebelah kiri dan kalau nak berjalan rapat sebelah kanan seperti dipraktikkan di negara-negara maju yang lain (seperti di dalam gambar).

Ini akan memudahkan orang lain yang hendak naik atau turun dengan lebih cepat. Mungkin mereka ada perkara yang perlu mereka segerakan, atau sudah kelewatan mahupun sakit perut atau hendak terkencing.

Jadi usahlah kita hendak memadu kasih berpegang tangan dan bermanja-manja di atas eskalator, sehingga menghalang orang yang hendak lebih cepat dari kita.

Jom kita semua pupuk sikap sebegini di dalam diri sendiri, anak-anak, ahli keluarga dan juga rakan-rakan kita. Jangan pentingkan diri sendiri.

Ingat.

Permudahkanlah urusan dan keperluan orang dan nescaya urusan dan keperluan kita nanti akan turut dipermudahkan.

Share

Blog  / Complaints  / Peoples

Khairul Abdullah
Seorang suami yang hensem dan ayah yang kool. Menulis adalah kerja sepenuh masa dan mengembara adalah minat yang dipupuk sekian lama. Ikuti cerita-cerita lain yang sedap dan juga mengancam di Facebook Page beliau.

Leave A Reply


Leave a Reply Cancel reply

You must be logged in to post a comment.



    • Beli TV Online Tanpa Kecewa
    • DIY Kolam Ikan Dengan Shopee
    • Kenapa beg sekolah anak aku berat?
    • Aku dah hantar dia ke sekolah yang betul
    • Birthday KA dan KA
  • My Gallery

© Copyright Khairul Abdullah 2022. All rights reserved